Avui en dia l’alumnat femení matriculat a les universitats catalanes suposa el 55% del total i les que finalitzen ja suposen el 60% del total de les titulacions.
Respecte al futur es preveu que a la pròxima dècada el 67% dels dos milions de persones amb estudis superiors amb edat de treballar seran dones.
No es pot negar l’obvietat que la formació condiciona el futur personal i professional d’una persona. En aquest últim, el nivell de formació assolit condicionarà les possibilitats d’accés al mercat laboral i les de promoció. Molt més de la meitat de les dones ocupades a Catalunya han finalitzat estudis d’educació secundària segona etapa o superior .
Però aquest nivell de formació no ha garantit la paritat en els salaris amb els seus companys, les possibilitats de promoció professional i un repartiment de responsabilitats més equitatiu en l’esfera domèstica.
Seguint amb la tendència general observada a les universitats, quan parem atenció a la presència femenina en activitats formatives de postgrau i màster oficials aquesta és també major (51%). Igualment el seu índex de finalització, el 57% de l’alumnat que finalitza formacions de postgrau són noies. Però la realització d’aquest tipus d’activitats formatives està fortament condicionada pel cicle vital. En la franja d’edat igual o menor als 24 anys el 57% de l’alumnat són noies. A mida que l’edat avança les dones van minvat la seva presència en aquestes aules. En el grup d’edat de 30 a 34 anys aquest percentatge és del 48% i encara menor en el grup de 35 a 39 anys que suposa el 43%. Les dones recuperen la seva presència majoritària a partir dels 40 anys on el percentatge s’incrementa fins el 51%. (Font: INE).
L’assumpció de responsabilitats domèstiques i cura de la descendència gairebé en solitari és segurament la causa d’entrada i sortida també a les aules de postgrau.
No hay comentarios:
Publicar un comentario